Loost een bedrijf uit Wijchen PFAS in de Maas?

26 februari 2025

Deze week verscheen in dagblad Trouw een zorgwekkend bericht: de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is bezig met het opsporen van bedrijven die PFAS lozen. Door watermonsters te analyseren, heeft de inspectie 170 locaties in Nederland gevonden met verhoogde concentraties van deze schadelijke stoffen in het oppervlaktewater. Tot de mogelijk vervuilde gebieden behoort ook Wijchen. Dit baart het CDA Wijchen zorgen, vooral omdat oppervlaktewater een belangrijke bron is voor de bereiding van drinkwater.

PFAS zijn chemische stoffen die een groot risico vormen voor mens en milieu. Sinds vorig jaar staan deze stoffen op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen, wat betekent dat bedrijven hun uitstoot zoveel mogelijk zouden moeten beperken. Nederland zet zich in voor een Europees verbod op PFAS, maar uit recent onderzoek blijkt dat er nog steeds bedrijven zijn die deze stoffen in het milieu brengen. De ILT is vastbesloten om vervuilende bronnen op te sporen en aan te pakken.

In Nederland hebben 34 bedrijven een vergunning om PFAS op het water te lozen. Daarnaast kan PFAS ook afkomstig zijn van bedrijven die hiervoor geen vergunning hebben. In Oss, Zwijndrecht, Groningen, Emmen en Wijchen is mogelijk sprake van PFAS-verontreiniging afkomstig van bedrijventerreinen. Omdat de metingen niet bij specifieke bedrijven zijn uitgevoerd, zijn er op dit moment geen concrete bedrijven geïdentificeerd. De ILT onderzoekt nu hoe PFAS-bronnen beter kunnen worden opgespoord, bijvoorbeeld door het analyseren van bedrijfsactiviteiten en het uitvoeren van gerichte metingen.

Naar aanleiding van deze bevindingen heeft het CDA Wijchen schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Het CDA wil onder andere weten of er bedrijven in Wijchen zijn die een vergunning hebben om PFAS te lozen en of de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) toezicht houdt op de lozing van deze stoffen. Daarnaast vraagt het CDA of het college bereid is de ODRN opdracht te geven om nader onderzoek te doen en om contact op te nemen met de ILT om te achterhalen wanneer het vervolgonderzoek in Wijchen zal plaatsvinden.

Het CDA Wijchen maakt zich zorgen over de mogelijke PFAS-verontreiniging en vindt het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. “De gezondheid van onze inwoners en de kwaliteit van ons milieu staan voorop,” aldus raadslid Marlien Joosse. “We willen dat het college actief optreedt en samen met relevante instanties onderzoekt of er daadwerkelijk PFAS wordt geloosd in Wijchen, en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om dit tegen te gaan.”

Het CDA Wijchen zal de ontwikkelingen op de voet volgen en blijft zich inzetten voor een schone en veilige leefomgeving voor alle inwoners van Wijchen.