Ongewenste verkooppraktijken thuisbatterijen

19 december 2024

Naar aanleiding van een recente huis-aan-huismailing over thuisbatterijen in Wijchen en berichtgeving in het consumentenprogramma Radar hierover, heeft CDA-raadslid Mari van Wanroij schriftelijke vragen gesteld aan het college. De vragen richten zich op misleidende verkooppraktijken rondom thuisbatterijen, die consumenten gouden bergen beloven, maar in de praktijk vaak onrealistisch en risicovol zijn.

Tijdens de uitzending van Radar werden ongewenste verkooppraktijken aan het licht gebracht. Sommige bedrijven beloven terugverdientijden van 4 tot 5 jaar en wekken de indruk dat de batterijen bedoeld zijn voor eigen energieopslag. In werkelijkheid worden deze batterijen vaak gebruikt om te handelen op de onbalansmarkt, wat grote financiële risico’s met zich meebrengt. Daarbij hebben consumenten in zulke situaties vaak geen zeggenschap meer over het gebruik van de batterij, omdat deze volledig door de verkopende partij op afstand wordt beheerd.

Recent ontving een groot aantal inwoners van Wijchen een huis-aan-huismailing van Zonneplan, waarin wordt gesuggereerd dat het een specifiek Wijchens project betreft. Mari van Wanroij zegt daarover: “Het CDA Wijchen maakt zich zorgen over de in onze ogen misleidende aard van deze communicatie, juist nu veel inwoners op zoek zijn naar oplossingen om hun woningen te verduurzamen in het licht van de afschaffing van de salderingsregeling.” Van Wanroij: “De brochure lijkt ook te suggereren dat de gemeente Wijchen samenwerkt met het bedrijf, terwijl dit niet zo is. Dat vind ik verontrustend.”

Het CDA Wijchen wil onder andere weten of het college bekend is met deze ongewenste verkooppraktijken en welke stappen het neemt om inwoners hierover te informeren en beschermen. Ook wordt gevraagd welke rol de gemeente ziet in het reguleren van bedrijven die in Wijchen actief zijn met de verkoop van thuisbatterijen en of er mogelijkheden zijn om inwoners beter te informeren over de risico’s en kosten.

Daarnaast vraagt het CDA naar de mogelijkheden voor de gemeente om inwoners betrouwbare ondersteuning te bieden bij de energietransitie, zodat zij met vertrouwen kunnen blijven investeren in duurzame technologieën.

CDA Wijchen hoopt dat het college snel actie onderneemt om inwoners te beschermen tegen misleiding en hen te voorzien van heldere, betrouwbare informatie over duurzame oplossingen.