CDA Wijchen wil buitenspelen voor iedereen stimuleren

07 juli 2023

De fractie van CDA Wijchen heeft een motie ingediend om het college van B&W op te roepen om meer aandacht te besteden aan het buitenspelen voor iedereen.

De motie is op 6 juli 2023 in de gemeenteraad unaniem aangenomen. Het voorstel vraagt om het verbeteren van de toegankelijkheid van speeltuinen. Ook roept het CDA Wijchen op dat er meer avontuurlijke, spannende en toegankelijke speelplekken moeten komen in de gemeente.

Volgens CDA-fractievoorzitter Björn Derksen is buitenspelen van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, maar ook voor het sociale contact tussen generaties. Hij wijst op het onderzoek van Jantje Beton, dat aantoont dat zo’n 300.000 kinderen nooit buiten spelen en dat er een generatie “binnenzitters” ontstaat die verslaafd is aan schermtijd.

“Dat is een zorgelijke situatie, die we willen doorbreken met meer avontuurlijke, spannende en voor iedereen toegankelijke speelplekken”, aldus Derksen.

Foto: Raadslid Björn Derksen (CDA Wijchen)

Derksen zegt hierover: “Buitenspelen is een belangrijk element in de ontwikkeling van kinderen. Voor het CDA Wijchen is buitenspelen een speerpunt. Wij merken echter dat steeds minder kinderen buitenspelen en de schermtijd achter telefoon of tablet juist toeneemt. Een slechte ontwikkeling. Omdat wij als CDA Wijchen vinden dat we geen kans onbenut moeten laten om kinderen meer buiten te laten spelen, vragen wij het college om een advies over hoe we kinderen kunnen stimuleren om meer buiten te spelen.”

Over de toegankelijkheid van speeltuinen vertelt Björn het volgende: “Daarnaast horen wij ook dat speeltuinen soms niet goed toegankelijk zijn voor jong en oud. Het gaat dan om kinderen die de speeltuin niet goed kunnen betreden of speeltoestellen die niet toegankelijk zijn. Maar ook om minder valide ouders en grootouders die niet kunnen genieten van de spelende kinderen, omdat de speeltuin niet goed toegankelijk is. Dit willen wij verbeteren.”

Foto: Pumptrackbaan nabij Kraaijenberg / Blauwe Hof met spelende kinderen

De Gemeenteraad van Wijchen vindt het belangrijk dat alle inwoners kunnen genieten van een gezonde en actieve leefstijl. Buitenspelen draagt daar aan bij en is bovendien leuk voor jong en oud. Wethouder Bea Schouten komt nu met een advies terug naar de gemeenteraad hoe buitenspelen nog meer te stimuleren valt. Ook bekijkt zij de toegankelijkheid van de speeltuinen in de gemeente Wijchen voor jong en oud. Dit gebeurt bij de herijking van het gemeentelijke speelbeleid.