CDA stelt vragen over 300 minder bezoekers feesttent Sterrebosch

17 februari 2023

300 Wijchenaren minder welkom in feesttent Sterrebosch; Hoe kan dit zo kort voor de carnaval?

Inleiding
Carnaval bij Sterrebosch is een begrip in Wijchen. Van oudsher is het groots feest tijdens de carnaval in Zaal Sterrebosch en Café De Arend. Dit gebeurt al jarenlang onder de bezielende en professionele leiding van de familie Sanders. Door de jaren heen zijn er geen noemenswaardige (veiligheids)incidenten geweest.

Het schetst dan ook onze verbazing zo vlak voor de carnaval uit de pers te moeten vernemen dat de uitbater en de gemeente Wijchen er met elkaar niet uit zijn gekomen rondom het verlenen van een vergunning. Dit blijkt uit berichtgeving in De Gelderlander van vrijdag 17 februari 2023.

Uiteraard heeft het CDA Wijchen de (brand)veiligheid van carnavalsbezoekers hoog in het vaandel staan en moeten de regels nageleefd worden. Echter het op het laatste moment terugbrengen met 300 bezoekers, van het vele jaren toegestane bezoekersaantal van 1.500 feestvierders, leidt tot een strop bij de ondernemer en drukt de feestvreugde voor carnavalisten die al een kaartje hebben gekocht. Hoe kan dit zo kort voor de carnaval?

Hierover heeft het CDA Wijchen de volgende vragen aan het college:

1. Op welke gronden heeft het college moeten besluiten om het jarenlang toegestane bezoekersaantal van 1.500 terug te moeten brengen naar 1.200?

2. Hoe kan het dat pas zo kort voor de carnaval (volgens de uitbater op donderdag voor de start van de carnaval) duidelijk is geworden dat 300 bezoekers minder dan gebruikelijk welkom zijn in Sterrebosch?

3. Wanneer is een aanvraag voor een vergunning ingediend door de uitbater bij de gemeente Wijchen?

4. Heeft over de vergunning vooroverleg tussen de gemeente en de uitbater plaatsgevonden en wanneer is dit geweest?

5. In hoeverre en op welke tijdstippen is tussen de laatste editie in 2020 en nu gecommuniceerd met de uitbater over de aanpassingen van het veiligheidsbeleid en het eventueel naar beneden bijstellen van het maximum aantal bezoekers naar 1.200?

6. Onder welke voorwaarden waren 1.500 bezoekers wel mogelijk geweest?

7. Wat vindt het college zelf van de wijze waarop dit gelopen is?

Namens de fractie van CDA Wijchen,

Björn Derksen