Waarom geen buitenactiviteiten met carnaval in Wijchen?

17 februari 2022

Deze week zijn verregaande versoepelingen afgekondigd door het kabinet over de coronamaatregelen. Dit maakt meer dingen mogelijk. Ook het vieren van carnaval. In Wijchen blijkt nu echter dat buitenactiviteiten niet toe worden gestaan door de gemeente en de veiligheidsregio, vanwege een gebrek aan ambtelijke capaciteit. Het CDA Wijchen vindt dit zeer teleurstellend en moeilijk uit te leggen. Zeker na een coronapandemie waar ondernemers, maar ook de Wijchense inwoners wel een feestje en extra inkomsten kunnen gebruiken. Ondernemers hadden de plannen al klaarliggen en veel Wijchenaren willen graag carnaval vieren op hun vaste feestlocatie, zoals in de borreltent of tijdens Schik op de Mert.

Hierover heeft het CDA Wijchen de volgende vragen aan het college:

1. Waarom staat u geen buitenactiviteiten toe tijdens de carnaval?

2. Is dit een besluit van het Wijchense college, de burgemeester of de veiligheidsregio?

3. Was er animo onder Wijchense ondernemers om carnaval op een buitenlocatie te gaan organiseren?

4. In hoeverre had u kunnen anticiperen op versoepelingen door voorafgaand aan de persconferentie met ondernemers in gesprek te gaan en ambtelijke capaciteit voor het verlenen van een vergunning hiervoor alvast te reserveren?

5. Met carnaval zijn vaste buitenactiviteiten: De borreltent onder het oude gemeentehuis en ‘Schik op de Mert’. Waarom kunnen deze evenementen niet op dezelfde wijze vergund worden als voorgaande jaren? Hier zit toch niet heel veel werk in, of zien wij dit niet goed?

6. Bent u bereid alsnog versneld te kijken naar de mogelijkheden voor het organiseren van buitenactiviteiten tijdens de carnaval?

Namens de fractie van CDA Wijchen,

Björn Derksen