Afval scheiden in gemeentelijke afvalbakken

26 januari 2022

Het CDA Wijchen wil afval scheiden in gemeentelijke afvalbakken mogelijk maken. Het voorstel is om te beginnen met de afvalbakken in het centrum. Op dit moment voorzien de afvalbakken in de open bareruimte niet in het scheiden van afval. Dit zorgt ervoor dat plastic, papier, gft en restafval bij elkaar belanden in de gemeentelijke prullenbakken. Het CDA Wijchen wil hier nu verandering in aanbrengen. 

CDA-fractievoorzitter Björn Derksen licht het voorstel dat zij in de gemeenteraadsvergadering in gaan brengen toe: “De gemeente Wijchen stimuleert het scheiden van afval. Dat is een goede zaak.Het is daarom eigenlijk best gek dat je in de openbare ruimte nergens afval gescheiden kwijt kan. Denk bijvoorbeeld aan het “broodje to-go” in het centrum dat netjes ineen papieren doosje en papier zak verpakt zit. Dat broodje nuttigt iemand op een bankje in het centrum en gooit het dan in een gemeentelijke prullenbak bij al het andere afval. Dat is zonde en onnodig. In andere gemeenten, maar ook in het buitenland, is het gebruikelijk om in gemeentelijke afvalbakken het afval te kunnen scheiden.”, aldus Derksen. 

Björn Derksen

Derksen vertelt verder: “Daarnaast zien wij dat prullenbakken in het centrum vaak overvol zitten en het zwerfafval mede daardoor toeneemt. Onlangs heeft Wijchen dit nog punten gekost bij een beoordeling van het centrum. Met het vervangen van de gemeentelijke afvalbakken door gescheiden bakken kan er ook meteen gekeken worden naar de grootte van deze afvalbakken. Dat kan een win-win situatie opleveren; grotere bakken en afval scheiden.”

Het CDA Wijchen vindt dat het college snel een onderzoek moet doen naar het vervangen van de afvalbakken. Het stelt een pilot in het centrum voor met afval scheiden in gemeentelijke prullenbakken. Daartoe dient het CDA Wijchen in de raadsvergadering van 27 januari een voorstel in.

Björn Derksen sluit af: “Als we een duurzaam centrum willen en het netjes willen houden, moeten we nu dat stapje extra zetten als gemeente Wijchen.”