CDA Wijchen plaatst aanpak zwerfafval op politieke agenda

08 juli 2021

Het CDA Wijchen plaatst tijdens de raadsvergadering van aankomende donderdag de aanpak van zwerfafval op de politieke agenda. De Wijchense CDA-fractie vindt het zwerfafval een doorn in het oog en wil hier nu actie op.

Tijdens de corona-pandemie zijn inwoners meer gebruik gaan maken van de natuur en jongeren zijn vaker een plek in de buitenlucht gaan opzoeken om elkaar te ontmoeten. Het meer gebruik maken van de natuur en vaker ontmoeten in de buitenlucht heeft ook geleid tot meer zwerfafval.

CDA-fractievoorzitter Björn Derksen hierover: “Op bepaalde plekken in Wijchen komt zwerfafval bijna structureel voor. Of je nu door het Oosterpark, Park Noord of het Laantje loopt of op de parkeerterreinen van sc Woezik, sportpark De Wijchert of het Campusterrein staat, hier ligt vrijwel permanent zwerfafval. Zelfs bij de nieuwe pumptrackbaan wemelt het zwerfvuil. Dit is zeer onwenselijk.”

Foto: Zwerfafval bij picknickbank in Oosterpark

Derksen vervolgt: “Het zwerfafval in Wijchen is velen met ons een doorn in het oog. Het is echter een hardnekkig probleem. Ook in de gemeente Wijchen. Dit ondanks het goede werk van vele vrijwilligers die zwerfafval prikken.

Dat neemt niet weg dat we met elkaar kunnen kijken hoe we de aanpak van zwerfafval verder kunnen verbeteren. Wij willen de samenleving betrekken bij de aanpak van zwerfafval. Daarom willen wij als CDA Wijchen een gesprekstafel organiseren over de aanpak van zwerfafval in Wijchen”, aldus Derksen.

Foto: Zwerfafval op parkeerterrein sportpark De Wijchert
Foto: Zwerfafval bij parkeerplaats sc Woezik

Het CDA Wijchen stelt nu voor om met vertegenwoordigers van sportclubs en scholen, maar ook met bewoners en straatcoaches een gesprekstafel te organiseren. Daarnaast ziet de partij ook een rol voor afvalexperts die kennis en ervaringen kunnen delen over de aanpak van zwerfafval bij andere gemeenten. Van daaruit bekijkt men welke acties in gang gezet kunnen worden.

Björn Derksen sluit af: “Wij doen dit om de aanpak van zwerfafval in Wijchen waar mogelijk verder te verbeteren, want niets doen is geen optie!”

Het CDA Wijchen dient tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 juli hierover een voorstel in.

Foto: Zwerfafval bij entree nieuwe pumptrackbaan Wijchen West