Geen besluit fusie Druten vóór verkiezingen

12 februari 2020

Wij voor Wijchen

Vóór verkiezingen geen fusiebesluit!

CDA Wijchen vindt een besluit over een gemeentelijke fusie tussen Wijchen en Druten vóór de gemeenteraadsverkiezingen onacceptabel. Een fusie met Druten, ja of nee, is júist bij uitstek een verkiezingsitem. Inwoners van Wijchen moeten hierin iets te kiezen hebben.

CDA Wijchen is verbaasd over de uitspraak van de PvdA. Deze partij wil een fusie met Druten regelen nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Wij vinden het voorstel van de PvdA ondoordacht en onzorgvuldig. Ook de vage reactie van Kernachtig Wijchen, vinden wij onbegrijpelijk. De gemeenteraad neemt volgens hen eerst een principebesluit over de fusie. En daarna mogen de inwoners nog hun mening geven. Dit is de omgekeerde volgorde. Kernachtig Wijchen sluit dus een fusiebesluit vóór de verkiezingen ook niet uit. Vanwaar ineens deze haast bij zo’n belangrijke beslissing? Daar moet je met z’n allen heel goed over nadenken. Wat is er aan de hand?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn juist hét moment voor inwoners om hun stem te laten horen. Een fusie is het belangrijkste besluit dat een gemeenteraad maar kan nemen. Juist omdat het over de toekomst van Wijchen gaat. Een fusiebesluit vraagt draagvlak bij onze inwoners. En dat is er nu niet. Als deze raad de fusie er door heen duwt, staan onze inwoners buitenspel.

Wat het CDA Wijchen betreft is het duidelijk: niet de PvdA, niet de ambtenaren, niet de Drutenaren, maar de Wijchenaren beslissen hierover! De gemeenteraad moet handelen naar wat de mensen in Wijchen willen. Dus eerst goed luisteren naar de inwoners, dan goed en rustig nadenken, dan verkiezingen en dan pas ja of nee! En zeker géén overhaast fusiebesluit vóór de verkiezingen!