Prikkelarme carnavalsoptocht krijgt veel aandacht

12 februari 2018

Wij voor Wijchen

Ook muisstille deel van de Wijchense optocht was carnaval

WIJCHEN – Harde muziek, knallende luidsprekers, lichtflitsen, rondvliegend snoep en soms zelfs rookmachines. Een carnavalsoptocht hoor je vaak al van verre aankomen. In Wijchen was het vandaag anders. Om te zorgen dat iederéén carnaval kan vieren.

Door: Lotte Martini 

Een deken van rust is neergedaald over het eerste gedeelte van de stoet, vanaf de start bij het politiebureau aan de Meester van Coothstraat tot aan de bocht op de driesprong met de Valendrieseweg.

Dit is de prikkelarme zone van ruim tweehonderd meter, speciaal voor mensen die overgevoelig zijn voor harde geluiden en fel licht. Hij kwam er – dit jaar voor het eerst – op initiatief van het lokale CDA, in samenwerking met het Urnekabinet en Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW).

Geluid te hard
CDA-lijsttrekker Björn Derksen is aanwezig in de Meester van Coothstraat en legt ter illustratie zijn handen op zijn oren. „Zo stond mijn zoontje vorig jaar tijdens de optocht. Het geluid stond zo hard, hij vond het helemaal niet leuk. Dat gaf me inspiratie om hier iets mee te doen. We hadden in Wijchen al een prikkelarme kermis, nu ook prikkelarme carnaval. Een evenement als dit moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

Buikpijn
Dat optochten kijken niet vanzelfsprekend is, weet ook Sabrina Tijbosch van WAuW. Haar 13-jarige zoon heeft autisme. „Normaal trekt Jasper ons na 10 minuten al aan de jas, vraagt hij wanneer we naar huis gaan. Al dat geluid en die drukte, daar heeft hij een dag later nog buikpijn van. Het gooien van snoep geeft hem trouwens ook veel stress. Jasper mengt zich niet tussen andere kinderen om snoepjes op te rapen. Vandaag wordt het gewoon uitgedeeld.”

Wennen
Toch is light carnavallen voor de meeste groepen nog wennen, zo bleek gisteren. Een tikkeltje timide trekken de deelnemers aan het publiek voorbij, sommigen durven helemaal geen muziek te draaien. „Mogen we wel uitdelen?”, fluisteren twee in het roze verklede dames tegen elkaar. „Niet fluiten!”, maant een ander zijn groepsgenoten. Na de eerste bocht in de Meester van Coothstraat gaat de volumeknop weer langzaam omhoog. De carnavalsstoet trekt vol energie verder langs de rest van feestvierend Wijchen.

Foto: De carnavalsoptocht in Wijchen. © David van Haren

Ook De Volkskrant besteedde aandacht aan de prikkelarme Wijchense optocht.

Bekijk hier het artikel van De Volkskrant.

 

CDA Wijchen tevreden over geslaagde 1e editie prikkelarme carnavalsoptocht Wijchen

De eerste 200m van de carnavalsoptocht in Wijchen waren dit jaar voor het eerst prikkelarm. Het was een succes. Een hoge opkomst, tevreden ouders en blije kinderen. Bjorn Derksen van CDA Wijchen, één van de initiatiefnemers, was tevreden.

Alle carnavalsgroepen hielden zich aan het vooraf afgesproken protocol. Daardoor konden mensen die overgevoelig zijn voor prikkels als geluid, lic

ht en beweging ook genieten van de Wijchense Reut.

Om de prikkelarme optocht goed te laten verlopen hielpen Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW) en het CDA Wijchen de organisatoren van het Urnekabinet op dit deel van het parcours. Het verliep vlekkeloos. Alle 45 wagens passeerden zonder al te veel geluid, deelden sn

oep uit (i.p.v. gooien) en hielden rekening met de specifieke doelgroep langs dit deel van de optocht.

Het CDA Wijchen deelde voorafgaand aan de Reut ook nog oordopjes uit aan de toeschouwers op het prikkelarme deel van de route. Dit werd op prijs gesteld door de omstanders.
“Leuk om er bij te zijn en allemaal positieve reacties van toeschouwers over de prikkelarme zone tijdens carnaval,” aldus Derksen

Al met al een geslaagde eerste editie van de prikkelarme optocht in Wijchen. Uniek in Nederland en mooi dat drie organisaties in Wijchen, het Urnekabinet, Werkgroep Autisme Wijchen en het CDA Wijchen, hierin het voortouw hebben genomen.

Bron: wijchen.nieuws.nl

Bron: wijchensnieuws.nl