CDA Wijchen maakt prikkelarme optocht mede mogelijk

09 februari 2018

Wij voor Wijchen


DE OPTOCHT VAN BERGHAREN EN HERNEN IS VAN ZICHZELF AL PRIKKELARM. ARCHIEFFOTO EVELINE VAN ELK

De optocht door Wijchen is dit jaar prikkelarm.
Op een deel van het parcours wordt het geluid zachter gezet.

Door: BIANCA GOVERS

De Wijchense carnavalsoptocht telt komende zondag ongeveer evenveel deelnemers als vorig jaar. Voor deze circa 45 wagens, loopgroepen en individuen is er wel iets nieuws: een prikkelarm deel.

Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels als geluid, licht en beweging is een bezoekje aan een carnavalsoptocht niet altijd vanzelfsprekend. Ook zijn er bezoekers die een rustige optocht fijner vinden, zoals jonge kinderen of ouderen met gehoor- of hartproblemen. Daarom kwam CDA Wijchen met het idee om een prikkelarm deel in te voeren, net zoals dat er op de Wijchense kermis ook al twee uurtjes het geluid en de verlichting worden aangepast.

De Wijchense carnavalsvereniging het Urnekabinet vond het een goed idee. Samen met Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW) heeft het Urnekabinet onlangs de regels opgesteld voor deze prikkelarme zone, die vanaf de start bij het politiebureau aan de Meester van Coothlaan tot aan de eerst bocht zal zijn. In dit deel mogen de deelnemers komende zondag geen snoep strooien, maar alleen uitdelen. Ook moet de volumeknop op dat stuk naar beneden: max 70 decibel (te vergelijken met geluid van druk kantoor). Tot slot is het verboden om muziek met zware bas te draaien.

De eerste reacties van de carnavalisten zijn volgens Michel Hendriks, van het Urnekabinet, positief. ,,Ik heb er nog niemand iets negatiefs over horen zeggen”

De deelnemers zijn er afgelopen zaterdag over ingelicht toen ze hun startbewijzen kwamen ophalen. Ook hangen er tijdens de optocht twee spandoeken om het begin en het einde van de zone aan te geven. Verder houden leden van het Urnekabinet, het CDA en WAuW in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt.

 

Bron: De Gelderlander (9-2-2018)